Een mooie saus…

… is het halve werk

Soms vind ik het nog leuker om een saus te maken dan om vlees of gevogelte te bereiden. Hier een recept van een saus die het goed doet bij kipfilet en bij varkensvlees, bijvoorbeeld involtini.

Wat heb je nodig? Ik ga hier uit van een kilo vlees, bijvoorbeeld als je gasten krijgt.

Een royale pan met dikke bodem ( ik heb veel plezier van gietijzeren pannen)

2 forse uien (liefst scherpe!), in ringen gesneden

2 tenen knoflook, fijn gesneden

2 eetlepels kappertjes, uitgelekt en even afgespeoeld

twee eetlepels goede pesto di genovese

een blikje tomatenpuree

een pak passata (500 ml)

100 ml rode wijn

2 eetlepels balsamico di modena

een blikje ansjovis, uitgelekt

een (klein) potje taggiasche olijven , zonder pit, uitgelekt

tarwebloem

verse zwarte peper

fijn zeezout

olijfolie om te bakken

blaadjes salie of basilicum

keukentouw

een vlijmscherp mes

Bereiden

Als je kipfilet gebruikt: snij elke (enkele) filet in drie lange repen. Haal de repen door de bloem en bak ze rondom lichtbruin in de olijfolie, Neem ze uit de pan en  houdt ze warm.

Als je varkenslapjes gebruikt: snij ze in dunne plakken (in de praktijk halveer je een lapje overlangs), leg er een blaadje salie of basilicum op, rol het plakje strak op en bind het met keukentouw.  Braad deze aan in de olie, lichtbruin. Neem ze uit de pan en houdt ze warm.

Fruit in de achtergebleven olie de ui, licht laten kleuren. Voeg dan de knoflook toe en laat deze heel licht kleuren. Pas op dat het niet bitter wordt. Voeg dan de ansjovis toe en maak deze stuk met de houten spaan. Daarna de pesto, dan de tomatenpuree, de passata, de balsamico en de rode wijn. Als laatste de olijven en de kappertjes. De saus af en toe roeren en eventueel zout en peper toevoegen. Doe daarna het vlees terug in de pan en laat het goed doorwarmen. Lekker met fusilli en een groene sla.


About this entry