Holunderblüten of Elderflower

Mijn lief en ik zijn deze zomer helemaal weg van vlierbloesemdrankjes. Het begon met de warme dagen in ons eigen land. De Groene Winkel had flessen ‘Belvoir Elderflower Pressé, gently bubbling with real elderflowers’ onder de aandacht gebracht. Natuurlijk, ijskoude witte wijn is ook heel dorstlessend… Dit drankje was al snel uitverkocht! In Zwitserland was het weer niet zo dorstig, het vroor zelfs op de hoogte waar wij kampeerden, maar om je benen in goede wandelconditie te houden was wijn ook niet elke dag een optie. Daar stond Apfelschorle in de winkel, met een tikje alcohol en ook een drop vlierbloesemsap. De Holunderblüten verkochten ze ook als siroop. Erg lekker met koolzuurhoudend mineraalwater. Het is behoorlijk zoet, dus een klein scheutje is al genoeg.

Sambuco, Elder, Vlier, Holunder, Sureau, de plant heeft heel verschillende namen. Volgens mij duidt dat er op dat hij al heel vroeg van betekenis was in de cultuur van de verschillende volken. En ook dat hij wijd verspreid is en binnen bereik van de mensen groeit. De vlier is een plant voor onlandjes, bosranden en zo. Er zijn exemplaren die stinken regelrecht naar kattenpis, daar kan je niks mee. Maar met goede struiken is van alles te beginnen. De bloesem wordt ook wel gefrituurd in een beslag of aan pannenkoeken toegevoegd. En de bessen zijn goed voor wijn en jam. Ik vind het dan wel lekkerder om het combineren met ander fruit, zoals bramen. Vlier, een veelzijdig struikje groen.


About this entry