Bitte stören

“Wir schreiben …  …und am Ende wird meine Strasse nicht mehr die gleiche sein.” Het Ruhrgebiet is culturele hoofdstad van Europa 2010. Het was me eerlijk gezegd wat ontgaan. De kunstenaar Jochen Gerz (Jochen Gerz) laat een jaar lang mensen in een aantal huizen wonen zonder dat ze huur hoeven te betalen. Hun tegenprestatie: ze moeten onafhankelijk van elkaar schrijven over hun omgeving, hun buren, hun straat, hun wereld. Daarom heeft hun huis een bel waarop staat “Alstublieft storen”. Want alleen zo komen de schrijvers aan stof om over te schrijven. Er doen zelfs Russen en Japanners mee. In Duisburg (Sankt-Johann-Straße, Saarbrücker Straße), Müllheim (Hans-Böckler-Platz) en Dortmund (Borsigplatz) wonen de schrijvers een jaar lang. Hun teksten zijn niet te lezen totdat het project is afgerond. In 2011 komen de teksten in boekvorm uit en vormen een soort spiegel van het Ruhrgebiet. Wie zo lang niet kan wachten kan in Museum Folkwang (Museum Folkwang) in Essen een instalatie bekijken waarin steeds andere fragmenten te zien zijn.

Idee

Het zou achteraf niet haalbaar zijn geweest, een jaar lang in Duitsland wonen, maar ik zou het wel graag gewild hebben. Ik ken een aantal Rheinlanders en het zijn doorgaans aardige lui. Ik vind het ook een interessant fenomeen, wonen en leven in een groot verstedelijkt gebied, waar zo verschrikkelijk veel te doen is. Was het vroeger een smerig industrieel gebied, vandaag is er zoveel veranderd. Naast de  culturele rijkdom zijn er natuurlijk alle grootstedelijke problemen. Maar dat maakt het gebied er niet minder boeiend om. Ik mag er graag komen. Aan de ene kant de Duitse degelijkheid en vormelijkheid, daarnaast de verbondenheid met de rest van de wereld -het gebied is een economisch hart van Europa -en anderzijds de Duite hang om het goede in het leven vooral met elkaar te vieren. En niet zo’n beetje ook!

Chapeau voor het lumineuze idee van Gerz om dit openbare schrijverschap uit te vinden en een vorm te geven. Ik ben benieuwd / Ich bin gespannt!


About this entry