Veranderingen, of: Borrelia burgdorferi

Het was op een verjaardag. Het gesprek ging over hardlopen. Een aantal van ons loopt graag hard, het liefst in het bos. Een van ons zei dat ze zich bij thuiskomst altijd controleerde op teken. Ze was gebeten door een besmette teek en had een besmetting met de Borreliabactie opgelopen. Ze had het gemerkt aan een warme rode schijf op haar huid rond de plek van de beet. Ze was er mee naar de dokter geweest en had een antibioticakuur gehad. Daarmee was voor haar de kous af. Een ander vroeg hoe dat nu kon dat de besmetting onder teken zulke vormen aannam. ‘Vroeger hoorde je er nooit over, je controleerde je kinderen niet. En als het al voorkwam: een dotje alcohol en een pincet en weg was de teek.’ Waar komt die ziekte van Lyme ineens vandaan? En waarom hebben we er nu last van?

Wie er meer over wil weten: Ziekte van Lyme

Out of control

Eigenlijk ging het gesprek niet over de ins en outs van de ziekte van Lyme. Ik merkte verbijstering over het feit dat zo’ onbekende ziekte zomaar kon opkomen. AIDS was net zo iets, nooit van gehoord, en ineens staat het wereldwijd op de kaart! Het ging om het verschijnsel onvoorspelbaarheid en bedreiging. Daar zijn we in onze samenleving niet meer aan gewend. We leven ons leven omdat aan alles is gedacht. Geen mens in Nederland denkt bij kraanwater aan besmetting. Niemand staat stil bij voedselvergiftiging als hij voedsel koopt, in winkels, op de markt. Er wordt over onze gezondheid gewaakt. En dan ineens is er een enge ziekte die zich niet laat vangen in een diagnose, waar geen goede therapie voor is, waar de gevolgen op termijn onbekend van zijn. Onverdraaglijk!

Invincable

We zijn als soort op aarde zo succesvol en talrijk en beheersen onze omgeving zo dat er weinig mis kan gaan. Veel van de dingen die misgaan hebben we nog voorzien of ingecalculeerd. Zo’n olieramp in de Golf van Mexico: erg! Maar we wisten dat er een kans was dat dit kon gebeuren -forseeable and avoidable-. De explosie van een fabriek van Union Carbide in Bhopal, India, in 1984? Heel erg! Maar het risico was niet onbekend. Onze technologische vooruitgang, onze beheersdrift heeft onze kijk op het leven diepgaand beïnvloed. Het leven is (stiekem) toch maakbaar. Dachten we. Borrelia burgdorferi heeft daar lak aan.


About this entry