Pastel de Nata

Het Broodlokaal (http://www.hetbroodlokaal.nl/) heeft ze regelmatig, ze zijn een succes. Op zaterdagmorgen haal ik er vaak brood voor het weekend. Een landbrood, stokbrood, croissants. En pasteis de nata. Heerlijk! Een krokant korstje bovenop van licht gecaramelliseerde suiker, een krakend vers bladerdeegbakje, gevuld met een heerlijke crème, waarin crème fraiche, vanille, kaneel en eidooiers zijn verwerkt. Op internet vind je tal van recepten. Maar elke bakker heeft zijn geheim. Ik vind het een kunst: het bakje van bladerdeeg is knapperig, de vulling, een dikke romige crème, is smeuïg en daar bovenop een krokante korst van suiker die nog maar net aan het caramelliseren is. Ik vind ze het lekkerst als ze net uit de oven zijn.

Vooruit dan, mijn recept:

4 blaadjes roomboterbladerdeeg (liefst zelf gemaakt met winterboter, maar da’s wel een klus)

50 gram fijne kristalsuiker

2 eieren

2 eierdooiers

250 ml melk

125 ml crème fraîche

1 vanillestokje (2 mag ook)

snuf gemalen kardemon

snuf gemalen kaneel

Bereiding:

oven voorverwarmen op 200 – 210 graden C.

cirkels van 9 cm uit het bladerdeeg snijden en 18 metalen vormpjes (ingevet) bekleden, in de koelkast zetten.

Suiker, eieren, eidooiers, crème fraîche, snufje zout, open vanillestokje, kardemom, kaneel en melk mengen, au bain marie warmen, binden met wat maizena, af laten koelen. (Je mag de melk van te voren zachtjes koken met opengesneden vanille, nog meer smaak)

Daarna de vormpjes vullen met een klodder room, suiker erover en zo’n 5 minuten afbakken.

Het kan ook in een hetere oven en dan sneller bakken, maar goed opletten! Het knapperig korstje breng je dan even later aan onder de grill of met de brûlée-brander.

Warm opdienen, met sterke koffie. Niets overlaten!


About this entry