En als er nu een vliegtuig was gecrasht?

De actieve vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland heeft bij mijn weten aan twee mensen het leven gekost. Nieuwsgierige toeristen zijn omgekomen van de kou doordat ze geen beschutting hadden in de wildernis. Door de veiligheidsmaatregelen die getroffen zijn zijn er verder geen mensenlevens mee gemoeid. Tot nu toe. Want we weten nog niet hoe deze vulkaan of de naburige Katla zich zullen gaan gedragen.
We weten het nu wel, het nieuwtje is er af. Laat de vulkaan nu maar weer rustig gaan slapen. Dan kunnen wij weer verder met waar we gebleven waren. Wat was dat ook weer? O ja, vliegen en geld verdienen. En en passant kerosine verstoken. En zo snel mogelijk vergeten wat ons hinderde.
Ik was verbaasd over de arrogantie van Giovanni Bisignani, de woordvoerder van IATA. Wat zou de man gezegd hebben als er een of meer vliegtuigen waren gecrasht? Van twee maal is in ieder geval bekend dat vulkanische as de motoren deed uitvallen. De reactie van de man is er een bewijs van dat we economisch zo op het scherp van de snede opereren dat elk incident als een grove verstoring van ons systeem wordt aangemerkt.
Ooit bij je opgekomen dat het systeem wellicht bijstelling behoeft? Ik doe maar een suggestie…

Gansch het raderwerk staat stil…


About this entry